Presentació del llibre “Els ponts d’Esparreguera”

Ha aparegut l’obra Els ponts d’Esparreguera, commemorativa del centenari del pont entre Esparreguera i Olesa, de la qual són autors Àngel M. Hernández i Eleuteri Navarro. Es tracta d’un llibre de 240 pàgines bellament imprès i il·lustrat amb moltes fotografies, alguns plànols i dos aconseguits dibuixos d’Isidre Monés.

Després d’una llarga i documentada introducció, on es tracten diversos temes històrics, com ara els castells d’Esparreguera i de les Espases, o els camins d’origen medieval, es fa l’estudi dels ponts tant sobre el Llobregat com sobre els torrents i les rieres. S’ha de dir que aquesta investigació s’ha basat en treballs de camp i en exhaustives recerques en arxius, com ara l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, de Terrassa, i l’Arxiu Nacional de Catalunya, de Sant Cugat del Vallès.

Aquests són els capítols de què consta l’obra: els vestigis del pont medieval del Cairat; el pas del Cairat i el pas de la Rabassa; el pont de la Puda; tres intents de fer un pont prop de la Puda; el pont de ferro de la fàbrica de Josep Puig i la palanca penjant de la colònia Sedó; el pont inacabat de les Pells; el pont entre Esparreguera i Olesa; els ponts del tren; el pont de Magarola; el pont del torrent de Pruneres; els ponts de l’antiga carretera a la Puda i a Monistrol; els ponts de la carretera a Piera; i altres ponts.

Per a cada capítol es presenta un text rigorós i entenedor. Cal ressaltar que les dades aportades són de primera mà, quasi totes inèdites i suposen una contribució important a aquesta temàtica. A continuació s’ofereixen, en successió cronològica, les dades documentals, la qual cosa permet comprovar o ampliar el que s’ha dit en el text explicatiu. Com a complement, en alguns capítols són tractats temes que hi tenen relació. Finalment, es fan les semblances biogràfiques d’eminents arquitectes i enginyers de camins, en la seva majoria autors d’obres cabdals del ric patrimoni de l’arquitectura i l’enginyeria civil de Catalunya.

Publicat a